Kiedy będziesz szukać rumu do deserów, najczęściej zwrócisz uwagę na rum jasny, zwany białym. Jego przezroczysty kolor wynika z braku dojrzewania w beczkach, charakteryzuje się lekko słodkim i delikatnym smakiem. Oprócz tego do wyboru jest rum złoty i ciemny — one także mogą urozmaicić wiele przysmaków. Z tego względu, zanim przystąpisz do przygotowania deseru, upewnij się, jaki kolor rumu jest zalecany w przepisie, ponieważ dla uzyskania spektakularnego efektu wszystkie składniki muszą ze sobą harmonizować. Które smakołyki po dodaniu rumu będą wyjątkowo smaczne?
Rodzaj rumu a charakter deseru
Desery różnią się pod względem słodyczy, ciężkości i składników, dlatego nie zawsze ten sam rum będzie odpowiedni. W lżejszych i śmietankowych deserach najlepiej sprawdzi się rum biały o neutralnym smaku. Z kolei ciemny rum doskonale komponuje się z wanilią, przyprawami korzennymi i karmelem. Jeśli natomiast szukasz rumu do deserów zimowych, z goździkami i cynamonem, wypróbuj rum przyprawowy. Każdy rodzaj rumu wiąże się z innymi nutami i aromatami, wiec wybór nie może być przypadkowy. Rum w wielu odsłonach znajdziesz, przeglądając stronę https://winezja.pl/alkohole/rum.
Rum jako składnik ciast i wypieków
Od dekad do wielu ciast daje się niewielką ilość rumu. Doskonale łączy się na przykład z biszkoptem, nadając ciastu wilgotność i wyraźny rumowy aromat. Szczególnie popularne jest przygotowywanie ponczu do nasączania blatów tortów i innych wypieków. Możesz go łatwo przygotować, łącząc rum z wodą i cukrem. Jasny rum świetnie wzmacnia aromat babki, ciasta ucieranego lub keksa, natomiast ciemny rum doskonale sprawdzi się w ciastach czekoladowych, takich jak brownie.
Kremy i musy z rumem
Rum doskonale nadaje się do różnego rodzaju kremów. Możesz dodać go do masy do smarowania ciasta lub do kremu, który chcesz podać jako deser. Fenomenalnie komponuje się z kremami na bazie mascarpone i budyniu, a także wzbogaca smak wielu musów owocowych, podkreślając aromaty ananasa, mango czy pomarańczy. Pamiętaj jednak, aby dodawać go w umiarkowanej ilości, aby nie zdominował smaku głównych składników.
Owoce w rumie
Macerowanie owoców w rumie to jedno z najpopularniejszych zastosowań tego trunku w cukiernictwie. Idealnie nadają się do tego rodzynki, wiśnie, morele i śliwki. Wystarczy, że będziesz moczyć je przez jedną noc, a nabiorą niepowtarzalnego smaku, stając się mięsiste i soczyste. Możesz delektować się nimi solo, ale szczególnie dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast korzennych, keksów, serników i lodów.
Lody z dodatkiem rumu
Smaki lodów od dawna nie ograniczają się do kilku podstawowych. Wśród wielu znakomitych kombinacji znajdują się lody z dodatkiem alkoholu, w tym z rumem. Do uniwersalnych i uwielbianych smaków należą lody waniliowe z rodzynkami lub wiśniami w rumie. Biały rum doskonale komponuje się także z lodami kokosowymi i śliwkowymi.
Sosy do deserów
Oryginalnym i wyjątkowo smakowitym pomysłem jest przygotowanie sosu do deseru z dodatkiem rumu. Jeśli lubisz karmel, wystarczy, że zagotujesz wodę z cukrem, dodasz masło i śmietanę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmij z palnika i dodaj ciemny rum. Równie dobry smak uzyskasz, dodając niewielką ilość rumu do polewy lub sosu czekoladowego.
